inspiratie

“De noten zoeken mij”

In deze schijnbaar onbeduidende zin schuilt een groot mysterie. De componist Simeon ten Holt (1923 – 2012) maakt ons deelgenoot van het meest intrigerende aspect van het scheppingsproces. Wil je het weten? Lees dan eerst de bijsluiter van dit potje kennis: “Indien volledig begrepen zal het uw leven op zijn kop zetten. Mogelijke bijwerking is gelukzaligheid.” Je bent gewaarschuwd!

In het hart van onze creativiteit zijn we niet aan zet. De noten zoeken mij. Het is de muze die de inspiratie, het inzicht en de vondst brengt. In de scheppende beweging komt ons iets tegemoet uit een andere dimensie die ons overstijgt. “Ik denk niet als ik schrijf, ik volg alleen een spoor van inkt dat langzaam in mij binnen dringt en zegt wat ik bedoel.” Het zijn de wijze woorden van zanger Stef Bos.

Het is een aardverschuiving van ik wil naar het wil*. Dat markeert ook het verschil tussen iets maken en iets scheppen. Met maken is overigens niets mis. Vanuit ons vakmanschap en onze professionaliteit kunnen we perfecte prestaties leveren, maar we willen vooral iets maken waarmee we mensen echt kunnen raken. Voor het scheppen van wezenlijke dingen hebben we de inspiratie van muzen nodig.

Laten we hen uitnodigen door de rode loper uit te rollen. Maak ruimte in je agenda. Ruim oude zooi op. Maak je hoofd leeg. Ga uit het raam staren. Welke impulsen komen er in je op? Wandel waarheen je benen je brengen. Volg je fascinatie. Neem je intuïtie serieus. Geef gehoor aan hetgeen je tegemoetkomt. Dat is overgave aan het wil.

* naar Frans Sandbergen die het boekje ‘Het Wil’ schreef.

** op de foto staat componist Joep Franssens.